Tarihçemiz
Odamızın Tarihçesi

Ticaret Odaları üyelerinin ortak ihtiyaçlarını karşılamak mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak mesleğin genel Menfaatlere uygun olarak geliştirmesini sağlamak üyeleri birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere Meslek disiplini, ahlak ve tesahüdü korumak ve kurtuluş kanununda yazılı hizmetleri görmek amacıyla kurulan Kamu Kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip meslek kuruluşlarıdır.Alaşehir Ticaret odasıda Manisa Ticaret Odasından ayrılarak 01.01.1974 yılında ilçe dahilinde bağımsız olarak kurulmuştur. 002 Yılında ise T.S.O dönüşmüştür.

Bu nedenle Oda, Ticaret ve Sanayiyiilgilendiren bilgi ve haberleri derleyerek ilgililere ulaştırır, Ticaret ve Sanayiye ait her türlü incelemeleri yapar, başlıca maddeleri piyasa fiyatlarını takip ve kaydeder ve mümkün olan araçlarla yayar. Mesleki faaliyetlere ait konular hakkında Bakanlıklara, İllere teklif ve adet haline getirir. Ticaret ve Sanayi erbabınca uyulması zorunlu mesleki kararlar alır. Mahalli ve Bölge Sergileri panayırlar, müze veya Kütüphaneler açabilir. Konu ile ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile bağlı müesseselerin verdiği işleri yapar.

İlçe Ticaret Odasında 1200’e yakın üyesi ile seçilmiş organları ve atanmış personeli ile yasada yazılı görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadır. İlçe genelinde tarıma dayalı bir Ekonomik sistem bulunmaktadır. Ekili ve dikili alanların çokluğu halkın bu sektörden beklentisini yansıtmakla birlikte sanayinin yok denecek kadar az olmasıda yöre halkı için bir handikaptır.

İlçede Sarıkız Maden Suyu İşletmesi, Tariş Entegre Üzüm İşletmesi, Tekel Suma Fabrikası ve Tariş Tat Alkollü İçkiler Sanayi Tic. A.Ş gibi önemli sanayi tesisleri ile irili ufaklı Özel Sektör İşletmeleri, Soğuk Hava Depoları ve Plastik Sanayi, Zeytin İşletmeleri blok Tuğla ve Kiremit fabrikaları tarımda kullanılan küçük el aletlerinin yapımını gerçekleştiren birkaç işletme bulunmakla birlikte, İlçenin göç ve çoğalma sonucu hızla artan nüfusuna karşılık istihdam sorununu karşılamakta yetersiz kalınmaktadır.

Bu nedenle, işsizlik sorununun uzun vadede çözümlenebilmesi için İl Özel İdaresi, İlçe Belediyesi ve İlçe Ticaret Odası ortaklığıyla kurulmasına teşebbüs edilen ve yörenin Ekonomik kurtuluşunun tek yolu olan Organize bölgelerinde kurulması tarım kesimlerindeki atıl işgücünün bu bölgelere kaydırılması ile tarım kesimini de rahatlatacak aynı zamanda yetişmiş ve kalite beyinlerin ilçe dışına gidişini de engelleyecektir.

Ticaret Odası İlçenin Ticari ve Ekonomik Durumunun gelişmesine katkı sağlamak, İlçe halkının gelecekte daha da huzurlu ve mutlu olması yolunda üzerine düşen yasal sorumluluğu yerine getirmeye devam edecektir.

ALAŞEHİR TİCARET ve  SANAYİ ODASI