17.01.2018   EĞİTİM... EĞİTİM… EĞİTİM…

Odamızın Sponsorluğunda

Doğa Bilimleri Derneği Başkanı Altuğ Revnak Eti Alaşehir Fen Lisesi , Zuhal Barutçuoğlu Anadolu Lisesi ,Ahmet Altan Anadolu Lisesi ve Atatürk Anadolu Lisesi  öğrenci ve öğretmenlerine doğa ve bilim ilişkisini anlatan bir konferans düzenledi.

Canlılardaki teknolojinin günümüz teknolojisine etkilerini inceleyen “Biyomimetik” konusunda dünyadaki ender uzmanlardan biri olan Altuğ Revnak Eti görsellerle desteklediği konferansında doğadaki canlılardaki teknolojinin günümüz teknolojisine nasıl uyarlandığı konusunda ayrıntılar verdi. Doğayı korumak için önce doğayı iyice tanımanın gerekliliğini vurgulayan Eti, insanın ve doğanın birlikte hareket etmesinin bilimsel gelişmeleri de olumlu etkileyebileceğini söyledi. Verdiği örneklerde köpekbalığı derisinin yüzücü mayoları, yat ve gemi üretimine ışık tuttuğunu söyleyen Eti, “Teknolojilerin milyonlarca yıldır bu canlılarda var olduğunu sonradan kazanılmadığını” aktardı.

Odamız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Doğa Bilimleri Derneği’nin işbirliği ile Eğitim Araçlarında ‘Biyometrik Canlılardaki Teknoloji’ konulu konferans Tüm Liselerde gerçekleştirildi. Lise son sınıf öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen konferansa Öğretmen ve Öğrenciler Büyük ilgi gösterdi . Doğa alanıyla ilgilendiğini ve doğadaki canlılarda teknolojinin olduğunu fark ettiğini belirten Doğa Bilimleri Derneği Kurucusu Altuğ Revnak Eti, yapılan tasarımların bugün ciddi paralar kazandırdığını ifade ederek, “Bu teknoloji, bu birikim, bu mühendislik alt yapısı ne kadar bir süredir doğada var? Neredeyse 4 milyar yıldır doğada var. İlk canlıyla birlikte ilk teknoloji başlıyor. Bakın ben hayali şeyler anlatmıyorum. İlk canlı organizma yazılıma sahip, kodlama yapıyor. Bir hücre robotlar ordusunu yönetiyor. Bir robot kodlamadan aldığı bilgiyi başka robota aktarıyor. Yani robot, robotu üretiyor. Bir bakteri 3 milyar yıldır yazılım kullanıyor. Yazılımını sürekli değiştiriyor. 4 milyar yıldır doğada ileri teknoloji var ama biz bilmiyoruz. Biz bunu yeni yeni keşfetmeye başladık. Ama biz teknolojiyi kullanırken doğayı bozmadan kullanmalıyız. Bütün böcekler robottur, bütün organizmalar robottur. Vücudumuzda çalışan bütün hücreler zaten robottur. Ama dünyayı kaplamamışlar. Çünkü onların programında dünyayı kaplamak yok, dünyaya zarar vermek yok. Doğadaki sistemde herhangi bir zarar yok. Sistem düzenli bir şekilde işliyor. Doğadaki her canlı birer teknoloji harikasıdır” şeklinde konuştu. Eti, Türkiye’de teknolojiyle ilgili birçok bölümün olduğunun altını çizerek, “Doktor olmayın ama genetik mühendisliği veya genetik doktoru olun. Çünkü artık tedavi sistemleri değişti. Birinin yakalandığı hastalığa bir başkası yakalanmıyor. O genetiği bilmiyorsanız doktor olarak vereceğiniz teşhis tutmamaya başlar. Dünyanın en iyi 50 firması arasında bir fabrika yok, inşaat firması yok. Petrol firması yok. Burada bankacılık veya finansla ilgili hiçbir şey yok. Bakıyorsunuz hepsi teknolojik firmalardır. Hepsinin yazılımları var. İşte endüstri 4.0 dediğimiz şey akla dayanıyor, yazılıma dayanıyor. Teknolojiye dayalı sanayidir. Onun için buna göre çalışmak ve buna göre eğitim almak gerekiyor” dedi.